“Waarom zoveel geld voor eten betalen als we het zelf kunnen verbouwen?”

“Waarom zoveel geld voor eten betalen als we het zelf kunnen verbouwen?”

Jessica van Oostveen is bijzonder actief in Overstegen. Vreemd genoeg werd dat in gang getrokken door een vreselijk incident. Een brand zette flat vijf in de Caenstraat in lichterlaaie. In haar badjas redde Jessica, zelf bewoner van flat zes, een aantal bewoners uit de vlammen. “Ik zie mezelf niet als redder. Ik ben gelovig en denk dat God mij gebruikte om dit te doen. Om te geven wat ik zelf mijn hele leven heb gemist. Een deken van erkenning, waardering, liefde en respect.”

Voor Jessica begon hiermee een weg omhoog uit een pittige periode in haar leven. “Een paar weken na de brand was het Pasen. Het leuk me leuk om een Paasfeest voor de kinderen in de buurt te organiseren. Ik trok de stoute schoenen aan en stapte op de Albert Heijn af voor sponsoring. Na het Paasfeest organiseerde ik een lunch, waar zelfs de burgemeester bij was.”

Iedereen is welkom
Jessica ging vervolgens verder met het organiseren van activiteiten in haar buurt. Zoals de koffie-uurtjes. “Ik schenk bij iedere flat op een andere dag koffie. En zondag is dan een rustdag. Ik ga gewoon met mijn Albert Heijn karretje bij de ingang van een flat gaan staan om mensen uit te nodigen samen koffie te drinken. Zodat we elkaar beter kunnen leren kennen en er iets op gang komt. Want dat gebeurt als je mensen verbindt. Het is inmiddels allang niet meer van mij alleen, iedereen doet wat. En iedereen is welkom”

Initiatief ligt bij ons
We spreken Jessica eigenlijk vanwege de nieuwe moestuin in Overstegen. “Dat idee spookt al een hele tijd door mijn hoofd. Waarom zoveel geld voor eten betalen als we zelf iets kunnen verbouwen? Ik belde Nicole, de wijkverbinder, en ze kwam op bezoek. Er was direct een klik (meer hierover beluister je in de eerste editie van de podcast ABCD Overstegen). In ons gesprek ging het niet alleen over de moestuin, maar ook over mijn ambitie om de opleiding tot sociaal werker te doen. Dat is niet gemakkelijk, maar we geven het niet op! Zo ging het ook met de moestuin. Ik weet dat het initiatief bij ons als buurtbewoners ligt. En dat is mooi. Iedereen is welkom mee te doen. Al kom je er maar bij staan, om ons aan te moedigen. Alles is prima, want alles doet ertoe. Zo praten we met elkaar, en zo helen we elkaar. Want niet iedereen in deze buurt heeft het even gemakkelijk. Uiteindelijk weet ik dat ik op Nicole kan bouwen en rekenen, als dat eens nodig is. Zo heeft zij nu via de Facebook-pagina Wijkverbinder Overstegen een oproep gedaan om mee te komen doen. Zelf heb ik om zaadjes en kweekbakjes gevraagd. Dat gaat hartstikke goed, er is van alles binnen gekomen. BuHa heeft de grond gefreesd en er staat inmiddels een afrastering. Het gaat dus écht gebeuren en dat is prachtig!”

Meer horen van Jessica en wijkverbinder Nicole van Vonno?
Luister naar editie 1 van de podcast ABCD Overstegen. Hier of via je favoriete podcastapp!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden worden middels * weergegeven