HomeSpot als verbindende plek in Overstegen

HomeSpot als verbindende plek in Overstegen

“Het maakt me gelukkig als ik tieners zie genieten en ze iets kan mee geven!”
Jovanka van Huet Lindeman is inmiddels een bekend gezicht in Overstegen. Zeker bij de tieners die HomeSpot bezoeken. HomeSpot is een plek waar tieners twee middagen per week kunnen sporten of creatief bezig kunnen zijn. Waar ze leren samenspelen en een band met elkaar en het team kunnen opbouwen. Het is enorm ABCD; een fysieke plek waar tieners en hun ouders elkaar kunnen ontmoeten, gecreëerd door Doetinchemers die het gewoon zijn gaan doen. En iedereen is welkom! Jovanka: “Ik mág dit doen. En mijn overtuiging om ermee door te gaan is alleen maar gegroeid!”

Vijf jaar geleden startte Jovanka HomeSpot, met een vriend. Vanuit de drive om tieners écht te mogen leren kennen. Bij HomeSpot laat ze tieners zien dat ze waardevol zijn en hoe ze kunnen omzien naar elkaar. Maar ook dat ze iets voor een ander kunnen doen, zich in kunnen zetten voor de wijk en goed over elkaar kunnen spreken. Vanuit een christelijke identiteit, zet ze zich in voor de tieners en de wijk, om hoop en liefde te brengen.

Omgekeerde volgorde
Jovanka begon volgens de omgekeerde volgorde. “We zijn gestart zonder plan of protocol, maar met het hart om tieners te willen ontvangen. We zijn gewoon naar de gemeente Doetinchem gestapt met een idee en hebben zelf een paar duizend euro ingelegd. We zagen veel gebroken gezinnen, die we liefde kunnen geven en waarvoor we een verschil kunnen en willen maken. We doen dit ook als vrijwilligers, ik werk nog als basisschoolleerkracht. Andere buurtprofessionals vinden het misschien vreemd dat de tieners bij mij thuis mogen eten. Maar ik zie dit niet als werk. Ik mág dit doen! Het maakt me gelukkig als ik de tieners zie genieten en ze iets mee kan geven. Ik heb nog steeds contact met tieners die vijf jaar geleden bij HomeSpot kwamen. Inmiddels staat er een groep om ons heen. Mensen bij wie ik mijn verhalen kwijt kan en die HomeSpot ook financieel ondersteunen.”

Respect en begrip voor elkaar
Na drie jaar in Noord, zit Home Spot nu al twee jaar in Overstegen. Jovanka is blij met de plek. “We zijn hier niet alleen heel zichtbaar, maar zitten ook aan een schoolplein, dat we kunnen gebruiken. En waardoor de kinderen hier nu ‘als vanzelf’ langskomen.” Jovanka steekt veel tijd in HomeSpot. “Mijn drive is om tieners echt te leren kennen. Ze worden soms niet gehoord, hier wel. Het een-op-een contact is daarbij heel waardevol. Ze voelen zich hier welkom.” Ook de ouders en andere buurtbewoners worden bij HomeSpot betrokken, vertelt Jovanka. “Met een aantal moeders is goed contact. Zij hielpen ook met de Kerstactiviteit en denken mee over andere ideeën. Het is mooi dat zij zich ook extra betrokken bij hun tieners gaan voelen. Betrokkenheid die verder gaat dan dat ze weten dat de tieners bij HomeSpot zijn. Koningsdag en de fototentoonstelling zijn ook mooie voorbeelden om bewoners en tieners samen te brengen. Zodat er, vanuit wederzijds respect, begrip voor elkaar kan bestaan. Dan krijgen bewoners, jong en oud, een naam voor elkaar. Dat zag je met de Kerstactiviteit ook gebeuren. Daar serveerden de jongeren het eten. Sommige bewoners waren voor het eerst bij HomeSpot en zagen nu wat hier gebeurde. Zo ontstaan er ‘zwaaicontacten’ in de buurt.”

Ander plaatje van de buurt
Als je Jovanka hoort praten, is het niet gek dat zij en wijkverbinder Nicole van Vonno het goed met elkaar kunnen vinden. Jovanka: “We zijn allebei types die wat van de grond willen krijgen. En die gewoon dóen. Niet oeverloos overleggen, maar verbinding met en tussen bewoners maken! Want door veel dingen samen te doen, wordt Overstegen een fijnere plek om te wonen. En door die contacten wordt het normaal om een praatje te maken en is dat niet spannend meer.” Nicole knikt. En vertelt over de Fototentoonstelling die eraan komt. “Ik ben ooit in Enschede in aanraking gekomen met een fotoproject voor basisschoolkinderen. Zij moesten met foto’s antwoord geven op de vraag: wat zijn de diamanten in de wijk? Ik kwam bij Jovanka en zag dat er een fotoworkshop op de mobiele telefoon was voor de tieners. We hebben ze de opdracht meegegeven om de wijk op een leuke manier te fotograferen. En van die foto’s komt dus een tentoonstelling! De tieners hebben er écht werk van gemaakt. De foto’s laten de buurt op een mooie manier zien.” Jovanka: “We hopen dat het bijdraagt aan een ander plaatje van de buurt! Op 24 mei om 19:30 is de opening van de tentoonstelling op de Daele. Iedereen is welkom.”

Voorwaartse energie
Jovanka en Nicole hebben een katalyserend effect op elkaar. De ‘voorwaartse energie’, die ze bij elkaar herkennen, verbindt. Jovanka: “Soms moet je ook gewoon dingen gaan doen. Niet eindeloos praten of overleggen. Je moet je kansen zien, de tijd en ruimte die je hebt benutten voor de tieners en jongeren. Kijken wat er kan.” Nicole: “Laten we gewoon starten, dat is steeds het idee! Dan bouwen we met elkaar. Terwijl anderen dat anders aanvliegen. Maar dan is de energie in de buurt soms weg.” Jovanka: “We zijn met HomeSpot ook in zes weken open gegaan nadat we de eerste antikraak locatie hadden. Zonder draaiboeken. Want dan was mijn energie ook weg geweest.”

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden worden middels * weergegeven