“Dit Natuurpark is toch een enorme rijkdom?”

“Dit Natuurpark is toch een enorme rijkdom?”

Het is zaterdagochtend, een uurtje of 10. We zitten in de vrijwilligerskeet bij de boerderij in Natuurpark Overstegen. De koffiegesprekken tussen de vrijwilligers van De Groene Knoop zijn op gang gekomen. Het gaat over de plannen voor de boerderij, de te klaren klussen en de handjes die daarvoor nodig zijn. Vrijwilliger Clara ziet kansen: “Als je mensen uitnodigt, kunnen zij enthousiast raken. En vervolgens kennen zij wel weer anderen die het ook leuk vinden om hier mee te doen. Zo gaat het dan door.” Zo kwam Gideon ook bij de groep terecht; door het enthousiasme van zijn buurman Henk. Het is heel erg ABCD; als je elkaar ontmoet en leert kennen, kan van het een het ander komen!

Vandaag gaan buurtbewoners voor het eerst op bezoek bij elkaars initiatief. Die wens spraken ze uit op 14 december, tijdens een Pas-op-de-plaats-gesprek in de Daele. De sfeer is goed en de koffie warm!

Samen aan de slag
Han Hensing heet zijn buurtgenoten van harte welkom in een partytent. Daar vertelt hij over de geschiedenis van het park. Hoe het in 1995 een ecologisch park werd. Waar niet meer wordt gemaaid, geen kantjes meer worden gestoken, maar alleen nog natuurvriendelijk wordt gedacht en gedaan. IVN, de Bijenvereniging en KNMV hebben zich bij de Groene Knoop aangesloten. Een groep van drie a vier vrijwilligers groeide naar 16 a 17. Iedere maandag gaan ze aan de slag in het park. De groep is inmiddels aangesloten bij Stichting Buur maakt natuur dat grond opkoopt en teruggeeft aan de natuur. De boerderij die er staat is een gemeentelijk monument. De gezamenlijke partijen willen er van alles in gaan doen en zijn daarover in gesprek met de gemeente.

Voor én door de buurt
Wim is voorzitter van Buur maakt natuur en al een jaar bezig met dit plan. Ultieme doel is dat de boerderij zelfstandig kan functioneren; voor de natuur en voor én door de buurt. Daarom is er ook contact met wijkverbinder Nicole. Zodat de buurt en het Natuurpark met elkaar worden verbonden. In de plannen is ruimte voor de vrijwilligersploeg. Zij krijgen een gedeelte voor materiaal en een kantine. Daarnaast moet er een activiteitencentrum komen, met vergaderruimten, een winkeltje, kleine horeca voor passanten, een toilet en ruimte voor buurtactiviteiten. Ruimten kunnen gehuurd worden en er is een beheerder voorzien die het overzicht bewaart. Er is contact met allerlei organisaties die een rol in de plannen kunnen en willen spelen. Op de plek waar nu de partytent en de keet van de vrijwilligersgroep staat, komt een educatieplein voor groepen kinderen. De introductie maakt direct het nodige aan ideeën los bij de bezoekers. Na tien minuten lijkt er zelfs al een potentiële beheerder voor de Natuurboerderij te zijn. Bewoners Coby en Marion melden direct dat ze de keet wel willen hebben als deze weggaat. Voor op de Palettuin. Ook die mogelijkheden, om assets van elkaar te ontdekken en delen, ontstaan alleen als je elkaar ontmoet en leert kennen!

Alles draait om de natuur
Han nodigt ons uit voor een wandeling. Hij vertelt over problemen die bramen, invasieve exoten (planten die hier niet thuis horen, maar er wel zijn) en de waterstand veroorzaken. Hij laat bomen zien die gekapt moesten worden, maar niet zijn afgevoerd. Ze liggen nu in het Park, waardoor er planten op kunnen groeien en verschillende dieren er gebruik van kunnen maken. We komen langs de twee beken die door het natuurpark lopen: de Rozengaardse beek en de Doetinchemse Slinger. Met verschillende waterkwaliteit, wat op zich niet uitmaakt. In ieder water gedijen weer andere planten. We zijn weer snel terug bij de toekomstplannen. Als het Natuurpark uiteindelijk de nodige mensen moet kunnen ontvangen, is er verlichting nodig. Om het nachtleven in het Park niet teveel te storen, komen er dan kleine paaltjes met de verlichting naar beneden gericht. Om nog maar eens te benadrukken dat alles hier draait om de natuur.Waardevolle contacten gelegd

Het is de belangrijkste reden dat Henk in 2014 vrijwilliger bij de Groene Knoop werd. En natuurlijk zijn buurtgenoot Han, die hij al via de IVN kende. “Voor mijn pensioen was ik veel in de natuur te vinden. Ik vond het belangrijk er zuinig op te zijn en er goed voor te zorgen. Nu ik hier als vrijwilliger actief ben, leer ik ook veel. Bijvoorbeeld van Han, die beroepshalve, bij de Buha, al veel met de natuur te maken had. Daarnaast is het ook gewoon gezellig om hier iedere maandag samen aan de slag te gaan. Iedereen doet wat hij of zij kan en dat is voldoende.” Henk geniet zichtbaar van het Natuurpark. “Ja, prachtig toch? Als je hier bent en om je heen kijkt, je verdiept in alle functies van de natuur en in alles wat hier leeft, dat is toch een enorme rijkdom? Die waardeer je pas als je ermee in aanraking komt. Daarom zou het zo mooi zijn als we hier straks groepen kinderen kunnen ontvangen. Om die rijkdom te delen en door te geven!” Inmiddels is het twaalf uur als de groep uit elkaar gaat. In twee uur tijd zijn er weer waardevolle contacten gelegd en telefoonnummers uitgewisseld. En weer een nieuw idee geopperd; ‘laten we nog een of twee keer zo’n wandeling organiseren’.

Wil je meer weten?
Bijvoorbeeld over de vrijwilligersgroep van De Groene Knoop? De plannen met de boerderij? Wat je er zelf zou kunnen doen? Bezoek dan hun webpagina op de site van Buur maakt natuur.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden worden middels * weergegeven