Sharon en Joël draaien dansgroepen in de gymzaal aan de Houtsmastraat

Sharon en Joël draaien dansgroepen in de gymzaal aan de Houtsmastraat

“In het eerste gesprek was het al: laten we gewoon gaan beginnen!”
Sharon woont in Overstegen. Tot haar achttiende draaide haar leven om dansen. Daarna werkte ze in de horeca en, tot voor kort, als manager van een sportschool. Na vier jaar besloot ze haar droom achterna te gaan: ze ging in de maatschappelijke zorg werken. “Dat wilde ik altijd al, maar ik heb nooit de stap durven zetten. Eigenlijk merkte ik door het dansen op de sportschool dat ik het geweldig vond om mensen te helpen.” Joël, haar verloofde, merkte ook dat Sharon het dansen miste. Hij moedigde haar daarom aan het weer op te pakken. Sharon zocht contact met wijkverbinder Nicole en een week (!) later draaide ze haar eerste Zumba-groepen in de gymzaal aan de Houtsmastraat.

Toen Sharon nog bij de sportschool werkte, draaide ze zelf ook drie dansgroepen. “Dat waren mensen tussen de 16 en 75 jaar oud, eigenlijk allemaal mensen met een rugzakje. Dat interesseerde mij aan de ene kant enorm. Want: waarom ben je onzeker? Waarom denk je dat je niet kunt dansen? Maar aan de andere kant boeit het me ook niet. Want iedereen kan bij mij meedoen. Ik oordeel niet, ik hoor ook van anderen terug dat ze dat prettig aan mij vinden. De mensen in mijn groepen kwamen met liefde en plezier dansen. En gingen open.”

Magisch
Ook Joël heeft Sharon daar leren kennen. “Ik ging met iemand mee, zat wat tegen de verwarming aan, een beetje te lachen. Totdat ik met Sharon aan de praat raakte. Dat gesprek ging direct zo diep; dat had ik nog niet meegemaakt. Sharon had net een operatie gehad en ik ben zelf geboren als man in een vrouwenlichaam en in transitie. Het was een magisch gesprek. En dat is wat Sharon met iedereen doet. Ik werk, net als haar, in de maatschappelijke zorg. Daar zie ik dat Sharon nooit oordeelt. Je haalt haar niet bij mensen weg. Ook niet bij mensen waar anderen bij wijze van spreken met een boog omheen lopen. Die vindt zij juist interessant.”

Gewoon beginnen!
Maar hoe graag ze haar werk ook doet, ze begon het dansen te missen. “Ik was daar wel mee bezig ja. Maar ik heb heel veel ideeën. Joël zit dan naast me op de bank en zuigt alles als een spons op. En zegt dan ineens: ‘Jij moet weer gaan dansen!’ Maar niet meer bij een sportschool, want ik wil mensen helpen. Ik zocht naar iets of iemand die me verder kon helpen. Zo kwam ik via Facebook uit bij Nicole! Nicole: “Toen hebben we wat op en neer bericht, nummers uitgewisseld, en van het een kwam het ander. We spraken af bij de Daele, babbelden wat en dat voelde heel goed. In dat eerste gesprek was het al: laten we gewoon beginnen. Ik heb de gymzaal aan de Houtsmastraat voor Sharon gehuurd en samen hebben we flyers gemaakt.” Sharon: “Er waren meteen 10 kinderen in de eerste groep en acht in de tweede. Inmiddels hebben we alweer nieuwe aanmeldingen. Ook zijn Joël en ik op scholen afgestapt. Nu staan we in de nieuwsbrieven van basisscholen, dus het groeit alleen maar door.”


Groeien
Het dansen gaat rond als een lopend vuurtje. Sharon: “In de stad spreken mensen me aan, buurtkinderen vragen of ik geen voetbaltoernooi voor ze kan organiseren en volwassenen vragen al of zij ook niet kunnen dansen. Met Joël en Talitha, waarmee ik de dans bij de sportschool heb opgezet, hebben we een mooi team, zodat het altijd kan doorgaan. Maar er zijn ook kinderen uit de wijk die meehelpen. Zoals een jongen die meehelpt met de mini’s. Je ziet hem gewoon groeien. Dat vind ik prachtig! Dat is de energie waar mensen op aanhaken. Voorlopig gaat het om twee groepen, maar we vinden het prima als dat groeit.”

Energie stromen
Voor Sharon hoeft het niet te stoppen bij het dansen. “Ook met Pasen gaan we van alles doen. Zodat de saamhorigheid in de buurt groeit en het er nog gezelliger wordt. Het geluk is dat we veel mensen in de buurt kennen. Dat komt ook door mijn horeca-achtergrond en omdat ik in een sportschool in de buurt werkte. Allerlei mensen vragen of ze wat voor het dansen kunnen doen. Shirtjes drukken, DJ spelen, van alles. En zo gaat de energie die er al in de buurt was, weer opnieuw stromen!”

Ook meedansen? Geef je kind op via dans-wijkoverstegen@outlook.com.
Wil je Sharon en Joël horen? Luister dan naar hier naar editie 5 van de podcast ABCD in  Overstegen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden worden middels * weergegeven