Buurtbewoner Coby Ebbers werkt aan meer verbinding

Buurtbewoner Coby Ebbers werkt aan meer verbinding

ABCD is wereldwijd de meest uitgewerkte vorm van gemeenschapsversterkend werken. Daar wordt nu in Overstegen werk van gemaakt. Maar dat betekent natuurlijk niet dat het abrupt stopt bij de postcodegrenzen van de wijk. Bewoners organiseren zich niet volgens postcodegrenzen. Zo denken en leven bewoners niet. Dat bewijst het verhaal van Coby Ebbers wel. Zij woont, net voorbij de formele grens van Overstegen, in Noord.

ABCD is netwerken en ervaringen delen
“Ik woon aan de Haareweg in Noord, tegen Overstegen aan. Inmiddels woon ik er met veel plezier, maar dat duurde wel even. Alles was hier anders. Aan ons huis en in de buurt. Maar na verloop van tijd leer je de buren kennen, weet je wat er speelt in de wijk en wordt het leuker. Wat ook hielp, was dat ik me voor de buurt ging inzetten. In 2018 werden er bewoners gezocht die wilden meedenken over wat er in de wijk nodig was. De basisschool werd namelijk afgebroken en op die ruimte konden we iets voor de buurt verwezenlijken. Daar wilde ik bij zijn!

Samen brainstormen
Met meerdere bewoners hebben we gebrainstormd. Met als belangrijkste uitkomst dat we een plek wilden voor verbinding in de wijk. Waar kinderen konden spelen en volwassenen elkaar konden ontmoeten. In eerste instantie gooide corona roet in het eten. Toch hebben we samen veel voor elkaar gekregen. Er zijn vrijwilligers geworven, flyers in de buurt bezorgd en allerlei activiteiten gedraaid. Het leidde tot veel enthousiasme in de buurt. Nu pakken we samen Burendag en NL Doet op en eens per maand hebben we een Buurtbrunch met een groep gezinnen en singles.

Steeds meer verbinding
Een tijdje geleden bracht onze buurtcoach me in contact met wijkverbinder Nicole. Ze werkt weliswaar in Overstegen, maar had daar ervaringen opgedaan waarmee ze ons kon helpen. Het ging over een pand in de Surinamestraat waar we als buurt iets mee wilden. Nicole dacht mee over financiële en praktisch zaken. Ook bracht ze ons in contact met jonge moeders uit de wijk die een kindermiddag wilden organiseren. Het contact was leuk en nu helpen we elkaar over en weer met activiteiten. En doordat we verschillende netwerken bereiken, doen er steeds meer bewoners mee. Het is nu echt een leuke plek en dan zie je dat mensen het gaan opzoeken en er gebruik van gaan maken. Zo ontstaat er steeds meer verbinding in de wijk.”

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden worden middels * weergegeven