Mijn ABCD’tje in Overstegen

Mijn ABCD’tje in Overstegen

ABCD is samen nieuwe woorden ontdekken
Jan Schut is al een jaar of 15 wijkbeheerder bij BuHa, momenteel in Overstegen. “Contact en netwerken is in mijn werk belangrijk. In contact kun je werken aan vertrouwen van bewoners, niet door achter de computer te blijven zitten.” Jan en zijn collega’s onderhouden de openbare ruimte in Overstegen. Denk aan de bomen, sierplanten en hagen. In de herfst ruimen ze de bladeren op. Ze werken vanuit Noorderlicht met vier leermeesters en een aantal collega’s die niet gemakkelijk een plekje vinden in het reguliere arbeidsproces. Jan: “De vier teams hebben hun eigen gebied en kunnen direct alles zelf aanpakken. Daarnaast doen ze zo ook snel gebiedskennis op. Ze zien al, voordat er een melding komt, waar onderhoud nodig is. De teams hebben ook een signalerende functie; aan de staat van de openbare ruimte zie je vaak hoe het in een straat of buurtje gaat.”

In ons DNA
Werken vanuit ABCD zit in het DNA van de BuHa-medewerkers. Jan: “Al voordat we vanuit ABCD gingen werken, gaven we bewoners al alle ruimte als ze zelf iets wilden doen in het onderhoud. Dat werkt namelijk motiverend voor onze werkers. En als bewoners eigenaarschap nemen voor hun omgeving, gaan andere buurtgenoten er ook meteen anders mee om. Ik heb liever mensen die kritisch zijn over ons werk, dan mensen waar we nooit iets van horen. Dat toont betrokkenheid en biedt ruimte om met elkaar in gesprek te gaan.”

´Schuurfeestje´
In iedere wijk waar vanuit ABCD wordt gewerkt, ontstaan nieuwe woorden. Zo is Jan bedenker van het Overstegense woord ‘schuurfeestje’. “We zaten in een overleg met de gemeente en collega’s van onze en andere organisaties in de wijk. Daar viel ineens de term ‘schuurfeestje’. Dat is een positieve bijeenkomst waarbij je het wel kan laten schuren. Dan zoek je met elkaar naar wat je samen kunt doen, als iets volgens de regels eigenlijk nét niet kan. Hoe kun je dan toch een uitzondering maken? Bijvoorbeeld omdat bewoners iets heel graag willen? En wie is er vervolgens dan aansprakelijk als er iets gebeurt? Een schuurfeestje werkt vooral als je om het hoekje kunt kijken bij zo’n casus. Als er een oplossing mogelijk is, met een aanvaardbaar risico.”

Regels in de weg
Jan heeft een mooi voorbeeld: “Mensen plegen soms al jaren, omdat ze het leuk vinden, onderhoud in hun buurt. Voor ons is het aantrekkelijk daar afspraken over vast te leggen. Dan kunnen we het namelijk uit ons onderhoudssysteem halen en is het een bezuiniging. Maar als je op dat punt komt, vinden bewoners het niet prettig. Normaal doen ze iets vrijblijvend en voor hun plezier, maar als we het vastleggen, wordt het een taak. Dan zitten de regels ons dus in de weg. Als bewoners iets al jaren doen, zouden we dat ook uit onze begroting moeten kunnen halen. En dan kunnen we bewoners aan het einde van ieder jaar met een attentie bedanken voor de besparing.”

 

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden worden middels * weergegeven