Bewoners van de Sweelincklaan te zien op Omroep Gelderland!

Bewoners van de Sweelincklaan te zien op Omroep Gelderland!

Zaterdag 3 juni ontvingen de bewoners aan de Sweelincklaan bijzonder gezelschap. Omroep Gelderland kwam er namelijk van 09:30 tot 16:00 uur opnames maken van een bijzonder geslaagde Vergroeningsdag. Voor het programma De Groene Straat zocht de omroep naar plekken in Gelderland waar mensen hun tuin wilden vergroenen. Het is ook iets waar woningcorporatie Sité mee bezig is. Houkelien Maatman had het idee dat er in de Sweelincklaan wel animo voor was.

Balletje rollen
En dat bleek wel, toen ze met iemand van Omroep Gelderland de deuren langsging! Met z’n allen maakten ze een plan voor de dag: wat mag er uit de tuinen? Welke planten en (kleuren) bloemen willen de bewoners terug planten? In het gesprek ging het balletje pas écht rollen. Want de bewoners bleken wel meer ambities te hebben. Bijvoorbeeld met de groenstrook, aan de overkant van de weg. Weliswaar gemeentegrond, maar ook heel belangrijk voor de biodiversiteit in de buurt. En met insectenhotels voor vlinders en bijen.

Mede-mogelijkmakers
Op zaterdag 3 juni was het zover! Jan Schut van Buha was er al vroeg, met een collega. Als mede-mogelijkmakers stelden ze een grote container en een bosmaaier beschikbaar. De bewoners vonden het spannend, maar hadden er ook veel zin in. Ze hebben allemaal de hele dag geholpen en zorgden ook nog eens de hele dag voor lekker eten en drinken: fruit, een gezonde vegetarische lunch en Yolanda verraste iedereen met heerlijke, zelfgemaakte linzensoep. De opnames waren belangrijk, maar het resultaat natuurlijk nog veel meer. En dat mag er zijn! In zeven tuinen zijn stenen gewipt en is grind geschept. De bewoners hebben vele planten in de tuinen neergezet. Het stukje gemeentegrond aan de overkant van de straat is uiteindelijk ingezaaid met een kleurrijk bloemenmengsel. En er zijn genoeg insectenhotels geplaatst voor meerdere families vlinders en bijen!

Van het een komt het ander
Uiteraard is dit niet het einde van dit prachtige initiatief. Het is slechts het begin. Want van het een komt altijd het ander. Wijkverbinder Nicole was namelijk ook van de partij en heeft lijntjes uitgezet naar bewoners om deze prachtige dag binnenkort een vervolg te geven. Want niet alleen het eten smaakte naar meer! En dus gaan de bewoners aan de slag met een buurtfeestje en met het idee om een bankje in hun buurt te plaatsen.Sweelincklaan in actie zien?

Dat kan! De aflevering wordt uitgezonden op zondag 9 juli om 17:15 (en erna ieder uur) bij TV Gelderland. Ook in deze YouTube playlist kan je de aflevering terug kijken:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLhmhj8hQb1bh9gyXECyfQrHgSJQlvQTnA.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden worden middels * weergegeven