Bewoners Caenstraat zijn blij met hun Moestuin!

Bewoners Caenstraat zijn blij met hun Moestuin!

“De Moestuin is van ons samen!”
In de vorige editie van ABCD in Overstegen stond een interview met Jessica van Oostveen. Deze bewoner van flat 6 van de Caenstraat was druk bezig met de moestuin. Inmiddels staat ze daar allang niet meer alleen in. Veel mensen zijn aangehaakt. Omdat ze houden van moestuinieren, de straat leuker willen maken of, gewoon, omdat ze Jessica leuk vinden. Op 22 juni rond de klok van 4 uur opende burgemeester Mark Boumans de moestuin. Die door de hulp van velen tot bloei kwam!

Het is tien over twee als buurtbewoner Han de moestuin inspecteert. Hij haalt een geluidsinstallatie uit de brandende zon. “Dat ding werkt op een accu. Als we het daar laten staan, werkt er straks niks meer!”


Moestuin als statement
Han oogt tevreden, maar is ‘leuk gespannen’ is. Deze middag ziet iedereen die geïnteresseerd is wat het oplevert als je als bewoners de schouders ergens onder zet. Want dat is gebeurd. Een aantal bewoners heeft keihard gewerkt aan de moestuin. Hulp krijgen ze van kinderen, die straks hun stukje gaan inzaaien. Maar ook van bewoners uit de andere flats. Vanuit flat 1 zijn er bijvoorbeeld komkommerplanten doneerden. Ook de gemeente heeft een positieve rol gespeeld. Het heeft de moestuin zaaiklaar gemaakt, voor de omheining gezorgd en een enorme watertank geplaatst. Han is trots. “Als het allemaal gaat lopen zoals we hopen, komt er straks een echt watertappunt.” Han zet zijn kruiwagen met tuingereedschap even aan de kant. En neemt me mee door de tuin. “Er komen druiven, sla, bonen, komkommers, radijs, noem het maar op! De tuin is van ons samen. Dat betekent dat iedereen mag plukken wat nodig is.” Op de dag van de grote boerenprotesten in Stroe, is deze moestuin volgens Han ook een statement tegen de voedselindustrie. “We hebben een stuk land, zijn gemotiveerd er wat van te maken en hebben wat hulp gekregen. Meer is er niet nodig. Wij gaan geen 3 euro meer betalen voor wat bonen of een krop sla, maar het zelf verbouwen!”


Samen zaadjes planten
Jessica is er inmiddels ook. Ze twijfelde nog om de frituurpan mee naar beneden te nemen. Uiteindelijk zijn het snoepkomkommers en -tomaatjes geworden. En wat zakjes chips. Ze is heel tevreden over hoe alles is gegaan. “Ja, prachtig toch dat het is gelukt? De burgemeester komt het zo openen. Niet door een lintje door te knippen, maar door zaadjes te planten. Samen met de buurtkinderen. Dat leek ons wel passend. Dan is de moestuin ook echt van ons samen!” De moestuin is een prachtvoorbeeld van hoe ABCD werkt. Dat gaat ervan uit dat iedereen wat heeft te bieden en iedereen welkom is. Bewoner René, uit flat 1, heeft de posters getekend (‘ik kan eigenlijk alleen maar tekenen en een beetje vervelend zijn’), Rudy en Marion serveren drankjes en buurtkinderen blazen ballonnen op. En dan is er nog een buurtgenoot die een hond in toom houdt. En dat lijkt niet onverstandig. De hond is dan wel klein, maar trakteert iedere voorbijganger op een portie geblaf of gegrom.

Gemakkelijker contact
Deniz werkt voor Sité. Hij heeft een cadeautje bij zich, een topzware appelboom. Die komt op de strook links naast de moestuin, bij de perenboom. Uiteindelijk moet daar een boomgaard komen. De strook rechts naast de moestuin wordt een wilde bloementuin. In de moestuin staan door Han getimmerde bankjes. Daar kunnen bijvoorbeeld oudere bewoners op zitten. Als burgemeester Bouwmans de moestuin heeft geopend, vertelt Han wat de Moestuin nu al voor hem en de buurt betekent: “Het heeft de afstand tussen bewoners en organisaties veel kleiner gemaakt. En het contact is nu veel directer en gemakkelijker!” Inmiddels hebben de bewoners ook al een aanvraag bij het Noaberfonds gedaan voor een tuinhuisje. En zo groeit en bloeit het aan de Caenstraat voorlopig wel verder!

Heb je zelf iets te bieden aan de Moestuin? Of wil je er meewerken? Kom gerust eens langs!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden worden middels * weergegeven