“Het is weer net zo gezellig als vroeger!”

“Het is weer net zo gezellig als vroeger!”

Op 28 en 29 december waren er feestelijke bijeenkomsten op het plein bij Homespot en in de Daele. De rode draad in de gesprekken was dat er zoveel is veranderd! Vorig jaar hadden veel bewoners helemaal geen zin in een feest. Nu staan ze gezellig oliebollen te bakken voor de buurt. Om ze op te eten met de jongeren om wie vorig jaar nog zo veel was te doen. De sfeer in Overstegen is totaal veranderd. Voor wijkverbinder Nicole voelt dat bijna net zo mooi als het winnen van de loterij!

De kerstactiviteiten beginnen al op 21 december. In Homespot stalt Ina een tas vol materialen uit. Oase, bordjes, kerstballetjes, mos en takken; alles is aanwezig voor een spectaculair kerststukje. Koffie, thee en kerstkransjes maken het pre-kerstfeest compleet.

Kerstpakketten
Ik besluit zelf om mee te doen. Kijken of ik het thuisfront nog trots kan krijgen; ik sta bij mijn partner en twee dochters niet bekend om mijn handigheid. Jovanka van Homespot vertelt nog dat ze met de tieners kerstpakketten heeft gemaakt voor tien gezinnen in de buurt die wel wat leuks kunnen gebruiken. Buurtplein heeft ze, vanuit de contacten in de buurt, uitgekozen en gaat de pakketten overhandigen. Er is veel aandacht aan besteed door de tieners. Alles zit in schitterende, grote tassen die kerstsfeer uitademen. Die komen vast goed terecht! Nicole is er ook. Ze is zichtbaar blij. Dat blijkt een reden te hebben. “Een aantal buurtbewoners dat met kerst vorig jaar nog met weinig plezier in de wijk woonde, gaat nu op 28 december oliebollen bakken op het plein bij OBS Overstegen,” vertelt ze. “Dat geeft maar aan hoeveel er in een jaar is veranderd in de wijk.” Na een uur heeft Ina een prachtig kerststukje gemaakt. En ik iets gecreëerd dat ik mee naar huis mag nemen. Onderweg van Homespot naar de auto zie ik veel bewoners toch wat besmuikt lachend naar mijn creatie kijken. Ach; ik heb mijn best gedaan en het was gezellig!

Volgend jaar weer een Pleinfeest!
Op 28 december is het, net als met Burendag, beroerd weer. Alsof de weergoden het nieuwe elan in de buurt steeds weer op de proef willen stellen. Het deert de bewoners niet. Ze vieren met zo’n 80 a 100 mensen sterk hun Pleinfeest. Bewoners, de tieners van Homespot, de jongeren uit de buurt en hun ouders vormen een mooi gemêleerd gezelschap. Samen bakken ze poffertjes en oliebollen en spelen ze spelletjes. Er wordt mooi gezongen, er is cake, er brandt een vuurtje en de kraampjes en partytenten bieden uitkomst tegen het slechte weer. Nicole volgde er wat gesprekken. “Steeds ging het weer over het verschil met vorig jaar. Dat was hét gesprek van de middag. Dat het zo relaxed is en de overlast verleden tijd lijkt. Dat was echt mooi om te horen. Volgend jaar willen ze weer een Pleinfeest!”

Balletjes rollen
Een dag later is het van hetzelfde laken een pak. Met als grote verschil dat de activiteit deze keer in de Daele is. Lekker binnen dus. Er zijn opnieuw veel bewoners. De mensen van het MAC (Maatschappelijke Activeringscentrum) bakken, samen met twee jongeren die zich spontaan aanmeldden, oliebollen. Nicole spreekt nog even kort met buurtbewoner Daan Bod. “Hij vond het weer net zo gezellig als vroeger. En proefde weer een beetje de sfeer van het oude buurt- en clubhuiswerk van de jaren ‘70. Een mooie opmerking, want de kracht van ontmoeting heeft geen houdbaarheidsdatum. Er was veel aanloop en de bewoners vonden het hartstikke gezellig! Ook het Team Ontmoeting was er. Dat zijn bewoners uit heel Doetinchem die verbinding hebben met de Stadskamer. We gaan in 2023 samen kijken wat er op de Daele nog meer kan gebeuren om ontmoeting te stimuleren. Dat vindt Jan Wassink van de Daele mooi. Die zegt altijd dat het hier ieder uur van de dag uit zijn voegen moet barsten!” Het waren weer twee middagen boordevol ontmoetingen. Waarbij Homespot en de mensen van het MAC weer van alles in de buurt in gang hebben gezet. Want als je elkaar maar ontmoet, gaan er balletjes rollen. En dan kan van het een het ander komen!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden worden middels * weergegeven